Brandblusser

Bij het kopen van een brandblusser komt meer kijken dan u wellicht denkt. Of uw voorkeur nu uitgaat naar een schuimblusser, poederblusser, CO2-blusser of spraybrandblusser, het is cruciaal om een betrouwbaar merk te kiezen dat garant staat voor kwaliteit en veiligheid. Flameline en Gloria zijn toonaangevende namen in de wereld van brandbeveiliging en bieden een breed scala aan blusapparaten die aan uw veiligheidseisen voldoen. Een schuimblusser is ideaal voor het smoren van branden zonder veel nevenschade, terwijl poederblussers bekend staan om hun veelzijdigheid en effectiviteit bij diverse brandklassen. CO2-blussers zijn uw beste keus voor elektrische branden omdat ze geen resten achterlaten. Voor snelle interventie in huis zijn spraybrandblussers gebruiksvriendelijk en effectief. Kiezen voor Flameline of Gloria betekent kiezen voor bewezen kwaliteit en duurzaamheid, zodat u voorbereid bent op elke brandgevaarlijke situatie.

Brandblusser kopen? Kies de juiste voor uw bedrijf

Op het moment dat er brand uitbreekt, zult u waarschijnlijk zelf als eerste proberen de brand te blussen. Als de brand hevig is, schakelt u bovendien direct de brandweer in. Een brandblusser ter plaatse kan echter al veel schade voorkomen of een opkomende brand de kop indrukken. Er zijn verschillende soorten brandblussers verkrijgbaar. Welk type u kiest, is afhankelijk van de omgeving waar u de brandblusser ophangt.

Wanneer is een brandblusser verplicht?

Het is voor particulieren niet verplicht om een brandblusser thuis te hebben. Hoewel dat wel verstandig kan zijn, bijvoorbeeld in de keuken. Ook in de camper of caravan is het raadzaam om een kleine brandblusser bij de hand te hebben. Een handige brandblusser auto is bijvoorbeeld de compacte sprayblusser. In gebouwen waar publiek komt, in welke hoedanigheid dan ook, is de aanwezigheid van een brandblusser verplicht. Dit geldt voor bijvoorbeeld winkels, horeca, sporthallen, ziekenhuizen en appartementencomplexen.

Zijn alle brandblussers inzetbaar voor iedere situatie?

Bij brandblussers wordt een onderscheid gemaakt in de materialen die eventueel in een gebouw aanwezig zijn en die dus geblust moeten kunnen worden. Niet ieder materiaal dooft even gemakkelijk, of reageert op dezelfde manier op bepaald blusmateriaal. Daarom zijn er verschillende brandklassen in het leven geroepen. Aan de hand van deze brandklassen kunt u eenvoudiger bepalen welk type brandblusser voor uw werkomgeving geschikt is. De brandklasse A is voor vaste stoffen, zoals textiel en papier, die niet smelten. Brandklasse B gaat om smeltende, vaste stoffen en vloeistoffen. Dit kan kunststof zijn, maar ook benzine of oplosmiddelen. Brandklasse C is geschikt voor het blussen van branden die ontstaan zijn door gassen. Werkt u met metalen als aluminium en natrium? Dan kiest u voor een brandblusser in brandklasse D. Tot slot is er brandklasse F die brand in plantaardige en dierlijke vetten, zoals frituurvet, kan blussen. Brandklasse E is geen geldige brandklasse.

Diverse soorten brandblussers

Doordat er verschillende brandklassen zijn, zijn er automatisch ook verschillende brandblussers die ieder een specifieke inhoud hebben. We maken in dit geval onderscheid tussen een co2 brandblusser, een poeder brandblusser, een schuimblusser en een vet brandblusser. Een CO² brandblusser zorgt ervoor dat tijdens een brand de zuurstof aan de vlammen onttrokken wordt. Hierdoor is de kans groot dat het vuur dooft. Dit type brandblusser is geschikt voor brandklassen A en B. Een schuimblusser zorgt voor relatief weinig schade tijdens het blussen. U kunt deze echter niet gebruiken om gassen te blussen. De poederblusser kan dat wel. Hiermee blust u bovendien vaste stoffen en vloeistoffen. Voor het blussen van vetten kiest u voor een speciale vet brandblusser. De bekende brandslanghaspel sluit u aan op het waternetwerk en deze zet u in bij een beginnende brand van brandklasse A, zoals hout en papier.

Hoe bepaalt u de capaciteit van de brandblusser?

Naast de soorten brandblussers en de materialen die u ermee kunt blussen, dient u tevens rekening te houden met de capaciteit van de brandblusser. Er zijn regels over het aantal brandblussers dat zich in een gebouw moet bevinden. De regel is dat u per 225 m² tenminste een brandblusser moet hebben. De inhoud van deze brandblusser moet minimaal negen liter schuim zijn of negen kilo bluspoeder. Heeft u een gebouw dat uit meerdere verdiepingen bestaat, dan geldt deze regel per verdieping. De ruimtes worden in zones ingedeeld, waarbij u minimaal twee blustoestellen per zone moet hebben. Is een zone kleiner dan honderd vierkante meter, dan heeft u voldoende aan een brandblusser met een inhoud van zes kilo pluspoeder of zes liter blusschuim. Houd er bovendien rekening mee dat een brandblusser een houdbaarheidsdatum heeft en tweejaarlijks gekeurd moet worden.

Welke brandblusser is voor u van toepassing?

Geschikt voor brandklasse
Type blusser Nevenschade Kans op herontsteking Gebruiksgemak A B C D F
(Sproei-)schuimblusser Weinig Nee Groot Ja Ja* Nee Nee Nee
Poederblusser Veel Ja Matig Ja Ja Ja Nee Nee
CO2-blusser Geen Ja Matig** Nee Ja Nee Nee Nee
Vetblusser Weinig Nee Groot Ja Nee Nee Nee Ja