Hoe en waarom een tourniquet of traumazwachtel te gebruiken?

Is een tourniquet verplicht?

Een tourniquet is sinds 1 Januari 2021 een vast onderdeel in het examen voor het diploma Eerste Hulp maar is nog geen verplicht onderdeel van de laatste normering van het Oranje Kruis. 

De tourniquet is wel opgenomen in de richtlijnen omdat, een tourniquet in levensbedreigende situaties zoals, met een slagaderlijke bloeding levensreddend kan zijn. 

Wat is een tourniquet of traumazwachtel?

Een tourniquet wordt gebruikt bij een ernstige/ slagaderlijke bloeding. De tourniquet zorgt ervoor door middel van het drukverband dat het alle zenuwen & weefsels afknelt/afknijpt.

De traumazwachtel is een wonddrukverband wat snel en gemakkelijk aangelegd kan worden door middel van de drukklem die is verwerkt in het zwachtel. Een traumazwachtel wordt veelal gebruikt bij een grote wond en bloeding.

Bij een slagaderlijke bloeding bel altijd 112!

Tourniquet

De oorsprong van de Tourniquet kent zijn tijd al terug tot 600 voor Christus waar de eerste tekenen zijn gevonden dat het trauma hulpmiddel al bestond. De bekendste tourniquet wereldwijd is de CAT tourniquet ontwikkeld door CAT resources welke wordt gebruikt door de krijgsmacht, politie en brandweer in Nederland maar ook wereldwijd door de verscheidende troepen en eerste hulp responders.

De tourniquet is verkrijgbaar in verschillende kleuren: De kleur zwart en oranje worden in de realiteit gebruikt en de blauwe kleur betreft de trainingsversie en is alleen geschikt om trainingen en cursussen te verlenen.

Tourniquet gebruiken?

1. Ga op zoek naar de plek waar de bloeding zich bevindt en voer druk uit op de wond.

2.Leg een tourniquet met de zijde waar het klittenband zit naar buiten gericht aan rondom het lichaamsdeel.

3.Haal de band door de gesp en trek rustig aan.

4. Zorg ervoor dat het klittenband vast zit tot ongeveer 5 tot 6cm boven de wond. (Leg de tourniquet nooit aan op het gewricht zelf!)

5. Draai met de beugel die op de tourniquet zit net zo lang tot dat er geen bloed meer uit de wond komt.

6. Zet de beugel vast door middel van de beugel door de lus te halen zodat, deze niet meer loskomt.

7. Met de overige klittenband die over is zet u de band vast.

Traumazwachtel

De traumazwachtel kent zijn herkomst vanuit het Israëlische leger, waar het is ontwikkeld door een hospik genaamd Bernard Bar-Natan. Het traumaverband kent zijn herkomst rond 1991 en is geïntroduceerd onder de naam de Israeli Bandage of ook wel het Emergency bandage. Het traumazwachtel is sinds 2010 een vast onderdeel van het Oranje kruis en de omliggende lessen omdat, het wordt gezien als een levensreddend middel. De Israeli bandage is multi- inzetbaar en zorgt door middel van de drukclip voor de druk op het wondverband en het afknellen van de wond.

Hoe gebruik ik een traumazwachtel?

1. Leg het wondsnelverband aan op de wond met de clip naar boven gericht.

2. Rol het zwachtel rondom de wond

3. Na de eerste aanleg rol het zwachtel door de drukclip.

4. Na het aanbrengen van het zwachtel door de drukclip, brengt u het tegendraads verder aan. (Strak en kruislings aanbrengen)

5. Na het aanbrengen van de gehele zwachtel, zet het vast met de drukclip.

Wij bieden naast traumazwachtels en tourniquets een ruim assortiment aan van op het gebied van EHBO koffers of andere veiligheidshulpmiddelen. Heeft u vragen contact ons dan via Tel: +31 182-391210 of E-mail, Chat & Whatsapp. Ons team van deskundigen staat u graag te woord.

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen op dit moment